tiistai 8. elokuuta 2023

Mikä on paras kesäjuoma? Testaa kylmäuutettua teetä.


Kesän alussa näin teetalo Nordqvistin  Instagram-tilillä julkaisun kylmäuutetusta teestä ja kokeilin. Ihastuin tämän keittämättä valmistettavan teen pehmeään ja raikkaaseen makuun. Sen jälkeen minulla onkin ollut lähes koko kesän jääkaapissa erimakuisia, virkistäviä teejuomia. Niitä on tullut juotua veden ohella janojuomana ja lämpimällä säällä olen korvannut päiväkahvin kylmällä teellä.Kylmäuutettua teetä ei pidä sekoittaa kuumalla vedellä haudutettuun ja sitten jääpaloilla jäähdytettyyn teehen. Hellepäivinä tulisi välttää kofeiinipitoisia juomia, sillä ne poistavat nestettä ja pahentava nestehukkaa. Jos kuitenkin tuntuu, että vireystaso vaatisi pienen kofeiiniannoksen, niin kylmäuutettu tee on hyvä vaihtoehto, koska se sisältää vähemmän kofeiinia kuin perinteinen tee tai kahvi.  

Tee sisältää paljon antioksidantteja ja flavonoideja. Teen laatu riippuu monista tekijöistä, joista teelehtien ikä on yksi tärkeimmistä. Tarjolla on valkoista, vihreää ja mustaa teetä. Maustamattomana ja maustettuna, irtonaisena ja pusseissa. Lisäksi on roiboslaatuja ja monia muita yrttijuomia. Valinnanvaraa on niin runsaasti, että jokainen varmaan löytää oman makunsa mukaiset. Kylmäuutettuna omia suosikkejani ovat esim. karpalo roibos ja Karibian aurinko. Teetalo Nordqvist ehdottaa kokeilemaan vaikkapa Mustikka roibosta tai Sunny Beach-teetä pussissa.  

Kylmäuutettu tee eli cold brew tea teetalo Nordqvistin ohjeella

4 hengen annokseen tarvitset noin 6 tl lehtiteetä tai 3-4 teepussia yhtä 1 litraa kohden.


1. Aloita teen valmistus mittaamalla tee lasiseen astiaan. Kylmäuutto onnistuu sekä pussi-  että lehtiteellä.

2. Kaada päälle vesi. Kun käytät huoneenlämpöistä vettä, uuttuminen alkaa nopeammin.

3. Peitä astia kannella tai korkilla.

4. Anna teen seisoa ensin huoneenlämmössä 15-30 minuuttia ja nosta sitten jääkaappiin.

5. Tee saa valmistua kylmässä 8-20 tuntia, riippuen hieman teestä ja siitä, kuinka voimakasta teetä haluat.

6. Kun uutosaika on päättynyt, siivilöi tee.

Kaada valmis tee laseihin ja nauti sellaisenaan. Sekaan voi laittaa tuoreita hedelmiä tai marjoja.
Lisämakua yrteistä ja marjoista


Kokeile varioida teejuomiasi esimerkiksi lisäämällä uutosvaiheeseen tuoreita yrttejä tai marjoja. Kaunis, herkullinen ja näyttävä booli juhlapöytään syntyy kylmäuutetusta teestä kun laitat tarjoiluastiaan värikkäitä marjoja tai hedelmiä sekä tuoreita yrttejä.
Nautitaan elokuun lämpimistä säistä. Kippis!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti