tiistai 13. kesäkuuta 2023

Miltä sinun lapsuutesi kesät maistuivat?


Minulle yksi kesään liittyvä makumuisto on kotona tehty viili. Päätin testata onko aika kullannut muistot vai maistuuko se edelleen hyvältä ja kesältä. Ohje alla.

Vietimme kesät maalla. Maito haettiin hinkillä suoraan läheisen maalaistalon navetasta. Viili valmistui kulhoissa pienen keittokomeron ikkunan yläpuolelle asennetun hyllyn päällä. Ei ollut jääkaappia eikä juuri muitakaan kylmäsäilytystiloja, joten viili syötiin huoneenlämpöisenä. Muistan hyvin kuinka äiti patisteli syömään viilit pois ukonilman lähestyessä. En ole varma mitä viilille olisi tapahtunut, ilmeisesti se olisi juoksettunut tai jotenkin se olisi käsittääkseni pilaantunut.

Helppo ohjeNäiden muistojen innoittamana päätin kokeilla viilin valmistamista. Sehän ei vaadi sen kummempaa taitoa eikä varsinaiseen valmistamiseen mene aikaa kuin muutama minuutti. Mitä jos sinäkin kokeilisit?

Viiteen annokseen tarvitaan

- 1 purkki punaista viiliä
- 1 litra täysmaitoa

Kaivoin esille vanhat Riihimäen lasitehtaan kulhot. Lusikoin kuhunkin kulhoon ruokalusikallisen Valion punaista viiliä ja päälle 2 dl täysmaitoa. Sitten vaan kulhot peiton alle tekeytymään huoneenlämpöön puoleksitoista vuorokaudeksi. Lopuksi nostin viilikulhot jääkaappiin jäähtymään. 


Kylmä viili oli raikasta ja maistui juuri niin hyvältä kuin muistin. 

Viimeisestä kulhosta täytynee ottaa siemen uusiin kippoihin. En voi sanoa olevani omavarainen viilin suhteen kun maito pitää ostaa kaupasta, mutta itse tehdystä viilistä nousi mieleeni muitakin kivoja kesämuistoja ja tuli hyvä mieli. 
Kun juuri on valmiina itse tehty viili on vieläpä edullista. Maidon hinnasta riippuen yksi annos tulee maksamaan noin  25 centtiä.


Herkullista kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti