perjantai 13. huhtikuuta 2018

Kuun kurottelun sijaan kannattaa hankkia vaikka suurennuslasiKolmisen kuukautta (sehän on neljännesvuosi!) on kulunut siitä kun Multiformes-näyttelyn teokset vietiin Rovaniemelle ja ruvettiin pystytyshommiin. Aika rientää, ja kiireessä unohtuu, että pitäisi välillä pysähtyä. Usein havittelemme kuuta taivaalta vaikka ympärillämme on kaikkea pientä ja kaunista. Tästä ajatuksesta syntyi teokseni "Pieniä puroja ja onnen muruja".

Näyttelyn rakentaminen Lapin maakuntamuseoon Arktikumissa sujui lähes tanssin tavoin
näyttelyamanuenssi Tuija Alarieston ammattitaidon ansiosta.


Luonnonmateriaaleja kalannahasta Luoston ametisteihin


Teokseen on värjätty, muokattu, virkattu, rullattu, väännetty, sahattu, leikattu, liimattu... silkkiä, poronturkista, puuta, sarvea - kymmeniä eri materiaaleja. Kun tutkii teoksen yksityiskohtien muotoja, värejä ja pintoja ei voi olla näkemättä pienessä piilevää viehkeyttä.
Lisäksi menin ihan tieten tahtoen rikkomaan teosta varten peilin. Ennen vasarointiin ryhtymistä kyllä kovasti emmin, mutta tein naisen logiikalla päätelmän; peilin särkyminen tuo onnettomuutta, sirpaleet puolestaan onnea. Lopputulos on +/- 0 ja sitten räsähti.


Pieniä puroja ja onnen muruja
 

Oda-Liv Koivisto, 2016
110 x  160 cmNäyttelyluettelossa on teokseen liittyvä kertomus, josta poimin tähän pätkän:

"Eräänä syksynä tapasin pienen pojan, joka oli päässyt Lappiin lomalle. Hän kertoi minulle silmät loistaen, että oli nähnyt metsässä keijukaisten torvisoittokunnan. Hetken asiasta juteltuamme kävi selville, että poika oli ihaillut kannolla kasvanutta torvijäkälää.                                                                            *****

Multiformes - Tarinallisia taidekäsitöitä Lapista näyttely on nähtävillä Rovaniemellä Arktikumissa Lapin maakuntamuseossa vielä pari päivää, sunnuntaihin 15.4. saakka. Seuraavaksi näyttely siirtyy Inariin Siida -saamelaismusero ja Ylä-Lapin luontokeskukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti