lauantai 6. heinäkuuta 2024

Rannalle noussut lohikäärme vai kalliolle rantautunut viikinkilaiva?



Drakkar Leviathan on vaikuttava maanmerkki Jäämeren rannalla Norjan Vuoreijan kylässä. Taideteos kertoo merestä, muuttoliikkeestä, myyteistä, laivoista, historiallisista tapahtumista, puusta ja valaista. Vuonna 2016 valmistuneen teoksen on luonut kuvanveistoryhmä Taibola Assemble. Materiaalina on käytetty ajopuuta.




Leviathan on heprean kieltä ja tarkoittaa mutkaista käärmettä, lohikäärmettä tai valasta. Tällainen merihirviö mainitaan muutamaan kertaan myös Raamatun teksteissä. Drakkar puolestaan merkitsee pitkää laivaa.


Teoksen toteuttanut Arkangeli/Severodvinsk -lähtöinen Taibola on kulttuurinen liike, joka on tehnyt runsaasti suurikokoisia installaatioita ja muuta taidetta Venäjällä ja Euroopassa. Kyseisen ryhmän norjalaisilla jäsenillä on oma taiteilijaresidenssinsä Vuoreijassa.


Mitkä mahtanevatkaan olla norjalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön mahdollisuudet ja tulevaisuuden näkymät nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa?




Autiolla kalliolla kohoava Drakkar Leviathan on sykähdyttävä teos piirtyessään vasten pohjoisen taivasta hiljaisesti tarinaansa kertoen. Kun sitä lähestyy ja seisoo sen rangan suojassa vastaanottavaisena, niin viestin voi kuulla.








Drakkar Leviathan on oodi arktiselle luonnolle, pohjoisen ihmisille ja tarinoille. Teos resonoi minussa niin voimallisesti, että toivon meidän kohtaavan uudelleen. Voin kuvitella miten hieno elämys olisi tulla tänne kaamoksen ja lumen keskelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti