keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Vanhasta löytyy paljon hyvääkin

 


Kaikki vanha ei ole huonoa. Ikääntyneen puun vuosikymmenien aikana kasvattama naava kertoo puhtaasta ilmasta. Vanhassa on myös hyvää. Yritän miettiä kohta päättyvää vuotta siltä kantilta. Löytyisikö vuodesta 2021 jotain hyvääkin? Toki on myönnettävä, että suurta osaa vuoden tapahtumista tai tapahtumattomuudesta leimaa korona, mutta kyllä kai siihen jotakin muutakin mahtui?

Sain kirjallisuuden takaisinÄänikirjat ovat tulleet kiinteäksi osaksi työpäiviäni. Siitä kiitos kuuluu pääosin Helmet-lukuhaaste 2021:lle. Kuuntelin, ja pienen osan myös luin, noin 80 hyvin erilaista kirjaa, joista 50 sijoitin lukuhaasteen kohtiin. Sain haasteen valmiiksi syyskesällä. Maaliin tulo ei kuitenkaan ollut pääasia vaan se, että vuosiin en ollut ottanut aikaa tarttua kirjoihin, mutta nyt kirjallisuus tuli taas osaksi päiviäni. Ja nimenomaan äänikirjoina, joista käsityöläinen pystyy nauttimaan työn kanssa samanaikaisesti.

Vuoden 2022 lukuhaaste on julkaistu tänään 29.12.2021. Olen jo vähän tutkaillut aiheisiin sopivia teoksia. Suosittelen mukaan lähtemistä. Kaikkia haastekohtia ei ole mikään pakko suorittaa.


Taiteiden edistämiskeskuksen apurahan avulla paljon uuttaa tietoa ja taitoa


Taiteiden edistämiskeskuksen
luovien alojen ammattilaisille suunnatusta apurahasta tuli päätös syyskuussa ja se oli valtava onnenpotku. Rahoituksen turvin olen saanut opetella uusia taitoja ja kartuttaa tietojani niin valokuvaukseen kuin verkkokaupan pitoonkin liittyen. Toivottavasti Nellikuvaan pienyrittäjien tuotekuvaus-  ja kuvankäsittelykurssien opit näkyvät tulevaisuudessa Jussakan somekuvissa ja nettikaupassa.


Apurahaprojektina syntyi myös uusi puukorusarja. O-sarjassa on käsinvärjätyistä puuhelmistä, nahkanauhasta ja metallisomisteista tehty kalakoru sekä ranne- ja korvakorut. Näistä koruista olen rakentamassa myös pientä vitriininäyttelyä.


 

Poronnahan marmorointi käsityönä on sekin kehittelyvaiheessa kuin myös uudet puulle tehtävät värjäyskokeilut. Näistä tulevaisuudessa enemmän mikäli ja toivottavasti kehitystyö tuottaa hyviä tuloksia.

ComeBack-laukusta leivottiin yhteistyön teemalla Vuoden 2021 käsityötuote

 
Lokakuussa vietettiin jo perinteiseksi muodostunutta Suomalaisen käsityön päivää. Teemana oli Suomen käsityöyrittäjät ry:n tälle vuodelle esiin nostama tärkeä aihe, yhteistyö. Jussakan ComeBack-sarjan kansallispukukankaasta ja poronnahasta valmistettu laukku tuli valituksi vuoden 2021 käsityötuotteeksi. Laukut liittyvät yhteistyön teemaan koska niiden ideointi, suunnittelu, materiaalit, leikkaaminen ja markkinointi ovat Jussakan työtä ja valmisteknisestä suunnitttelusta ja ompelusta vastaa Taitoisa Ompelimo. Laukut ovat olleet todella tykättyjä. Niitä ja muita kansallispukukankaisia tuotteita tuodaan ensi vuonna esille mm. kansallispukumessuilla, jotka järjestetään nyt toista kertaa. Kyseessä on virtuaalitapahtuma Kansallispuku - Folkdräckt Facebook-ryhmässä. Ajankohta on 26. - 27.3.2022.

Ei ollut joulumessuja, mutta oli kivoja joulukauppoja

Omalta osaltani kuluneelta vuodelta jätin pois kaikki messut ja livetapahtumat, myös sen itselleni ehkä rakkaimman eli Arktiset markkina Rovaniemellä. Syytä ei tarvinne sen enempää esitellä. Jussakka osallistui joulun valmisteluun ajatuksella #joulusuomesta. Tuotteitamme edustivat niin vakituiset jälleenmyyjämme kuin muutama joulunajan popup kauppa. Yksi näistä oli  ASMIn Anni-tontun järjestämä Kuopion pop up Joulukauppa. Oli ilo olla mukana. Kaunis kiitos kuopiolaisille siitä, että valitsitte Jussakan tuotteita lahjoiksi.

Kiitos pohjoisen luonnolle

Lapin luonto tässä ympärilläni on taas tarjonnut ihastuttavaa katsottavaa ja koettavaa koko vuodeksi. Yksi parhaimmista kesäkauden kokemuksista olivat aamu-uinnit, jotka pystyin aloittamaan tavoitteen mukaisesti toukokuun puolella eli 30.5. ja pulikointia jatkui syyskuun alkuun asti. Kaikenkaikkiaan pysyn vankkumatta edelleen käyttämäni #inspiroivaluonto -hästägin takana. Olen kiitollinen luonnosta kumpuavista ideoista, väreistä ja muodoista sekä siitä voimasta ja eheydestä, jonka luonto lahjoittaa.

 Näin kun asiaa ajattelee, niin eihän tämä ollut lainkaan hullumpi vuosi. Nyt vaan mielenkiinnolla odottamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti