sunnuntai 5. elokuuta 2018

Me tuulettelimme töiden merkeissä
Paljon onnea 133-vuotiaalle suomalaiselle kansallispuvulle! Miksi juuri 5.8. on merkkipäivä, siitä voit lukea vaikka täältä Kansallispuku Soja Murto. Toivottavasti tulevat vuodet ja vuosikymmenet tuovat puvut entistä enemmän kaapeista turuille, toreille ja monenlaisiin tilaisuuksiin. Jos ei aina kokonaisuuksina, niin ainakin tuunaamunperinne -henkisenä pukeutumisena.Tänään ja vähän ennakkoonkin on järjestetty eri puolilla Suomea pienempiä ja suurempia tuuletustapahtumia. Kurkkaapa kansallispukuyhdistys Raita ry:n sivuille. Kaikilla ei ole mahdollisuutta osallistua juhlahumuun, mutta se ei estänyt pukujen tuontia kaapeista ihmisten ilmoille. Töihin lähtöön valmistautuminen vaan vaati hieman tavanomaista enemmän aikaa.


Kerrokset kohdillaan ja sitten vaan menoksi.
Olen tavattoman ilahtunut siitä, että nuorempi polvi työkavereistani Siidassa oli sonnustautunut kauniisiin saamenpukuihin merkkipäivän kunniaksi. Muutamalle varttuneemmalle oli käynyt se tavanomainen, kaappi oli kutistanut vuosikymmeniä sitten hankitun kansallispuvun. Nyt ne odottelevat pääsyä seuraavan sukupolven ylle.


Siidan asiakaspalvelun neitosia hienoissa saamenpuvuissaan ja joukossa yksi mummi
Räisälässään .Kaikki saamenpuvun ovat Utsjoen mallia.

 
Heimojen tanssi -teos on esillä Multiformes-näyttelyssä Inarin Siidassa 16.9. saakka.


Päivän aiheeseen sopii hyvin Siidan vaihtuvassa näyttelyssä, Multiformes - Tarinallisia taidekäsitöitä Lapista, oleva teos Heimojen tanssi. Se on tehty suomalaisten kansallispukujen kankaista ja koristeista. Mukana on myös saamenpukujen ja romaanipuvun teemoja. Teos viestii moninaisuuden ja eri kulttuurien keskinäisen kunnioituksen tärkeydestä.

Työt pulkassa, paita ja esiliina odottavat pesua, muut osat kaapissa ja lökähousut jalassa. Nyt sitten vaan nautitaan aurinkoisesta kesäillasta ja ihaillaan tuuletuskuvia Kansallispuku-ryhmän sivulla.


#kansallispukutuuletus #kansallispukutuuletus2018 #tuunaamunperinneEi kommentteja:

Lähetä kommentti