lauantai 4. helmikuuta 2017

Hullaantuneena suomalaisiin raitoihin


Pari vuotta sitten rupesin etsimään tilkkuja ja ylijäämäpaloja suomalaisista kansallispukukankaista. Syynä oli 2018 alkuvuodesta avattava näyttely, johon oli suunnitellut heimoaiheisen teoksen. Sain haalittua tilkkuja useilta tahoilta ja pari käyttökelvottomaksi kulahtanutta kokonaista pukuakin tarttui haaviini. Kiitos kaikille asianosaisille avustanne!


MULTIFORMES - tarinallisia taidekäsitöitä Lapista näyttelyyn tulossa oleva Heimojen tanssi -teos työpöydällä suunnitteluvaiheessa.

Teos on nyt lähes valmis ja sen yhteyteen tuleva muukin reksvisiitta koossa. Kangastilkut jäivät kuitenkin levälleen  työhuoneeseeni. En yksinkertaisesti raaskinut pakata niitä pois kun ne vaan ovat niin ihastuttavia. Hipelöin aina välillä kangaspaloja ja ihailin niiden värikkäitä kuoseja.
Mieleeni tuli kokeilla, mitä kivaa kankaista voisi tehdä. Näin syntyivät mm. Jussakan kansallispukukankaiset riipukset. Laitoin riipukset poronnahkaiseen nauhaan ja hopeaketjussakin ne ovat tosi kivan näköisiä.

 

Suomalaiset raidat ansaitsevat mielestäni tulla käytetyksi ja nähdyksi muuallakin kuin puvuissa. Olen aina ihaillut esimerkiksi virolaisten taitoa hyödyntää omaa kansanomaista käsityöperinnettä nykyaikaan siirrettynä. Heillä pukujen kuosit ja kirjonnat näkyvät niin vaatesuunnittelijoiden tuotoksissa kuin vaikkapa sisustustuotteissa.Etnowerk Külluslikud Etnokudumid
OÜ Olgitex-rahvuslikud puuvillased triibukangad


Sähköpostia valtioneuvoston kansliasta

Pari päivää sitten sain valtioneuvoston kansliasta sähköpostia, jossa ilmoitettiin Jussakan kansallispukukankaisten riipusten tulleen hyväksytyksi ehdokkaaksi 100 hyvää Suomesta -tuotteeksi. Voi, miten riemastuttavaa!


Ehdolle hyväksytyt tuotteet ja palvelut tulevat yleisön äänestettäviksi 15.2. alkaen. Silloin nopeus on todellakin valttia, sillä vain 100 ensimmäiseksi vähintäin 100 ääntä kerännyttä ehdokasta saa oikeuden käyttää virallista Suomi Finland 100-tunnusta. Toivottavasti Jussakan kansallispukukankaisille riipuksille ropisisi tarvittavan äänimäärän ja ne saisivat kunnian olla yksi Suomen juhlavuoden tuotteista.10 kommenttia:

 1. Hienoa, onneksi olkoon!
  Todella kiva idea noissa koruissa, omintakeinen ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kyllä aikalailla koukussa näihin kankaisiin ja ajatuksissa pyörii uusia ideoita. Pitäisi vaan löytää aikaa niiden toteuttamiseen.

   Poista
 2. Vau, upeaa! Ja onneksi olkoon. Odotan jo äänestyksen alkamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut ylhäällä täälläkin odotellessa. :)

   Poista
 3. Mahtava juttu. Lapin Kansassakin eli Lapin maakuntalehdessä oli maininta Jussakan korujen pääsystä kilpailuun. Täälläkin odotetaan äänestyksen alkamista!

  VastaaPoista
 4. Vielä pitää muutama päivä malttaa odottaa. :) Äänestys alkaa 15.2. klo 9.00 tällä sivulla: https://100hyvaasuomesta.fi/. Siellä voi jo ennakkoon käydä tutustumassa ehdokkaisiin.

  VastaaPoista
 5. Upeita! Osaatko kertoa mikä kangas on tuossa riipuksessa ylärivissä toisena vasemmalta? :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos, aino! Toisena vasemmalta ylärivissä on riipus, joka on tehty Rovaniemen miesten puvun liivistä.

  VastaaPoista