maanantai 11. huhtikuuta 2016

Taidon ja käsityön viikko


Taitojärjestön organisoimaa Taidon ja käsityön teemaviikkoa vietetään vuosittain huhtikuussa sillä viikolla, jolle osuu 14.4. eli Taito-nimen nimipäivä. Taito- ja käsitykeskukset eri puolilla Suomea järjestävät monenlaisia käsityötapahtumia ja lyhytkursseja. Viikon tarkoituksena on nostaa käsityön arvostusta ja innostaa ihmisiä käsillä tekemiseen.


Vuoden 2016 Taidon ja käsityön viikon  teemana on mosaiikki.

Kädentaitojen ylläpitäminen on jo sinällään tärkeää, mutta lisäksi käsillä tekemisellä on todettu edistävän monin tavoin terveyttä.

Nykyinen älypuhelimen hipelöinti tai tietokoneen hiiren liikuttelu eivät ole riittävän suuria käden liikkeitä tuodakseen samoja hyötyjä kuin käsien käyttö vaikkapa kutomiseen, nikkarointiin, takomiseen tai leipomiseen.

Itä-Suomen yliopiston käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen toteaa OP Taloudessa artikkelissa muun muuassa, että "Käsitöiden tekeminen on Suomen suosituin harrastus. Niiden parissa rentoudutaan, ystävystytään ja käsitellään murheita. Käsitöiden tekeminen laskee tutkitusti verenpainetta ja sydämensykettä."

Suurten joukkojen suosikin, neulomisen, on mm. todettu parantavan muistia ja käsitöihin uppoutuminen voi myös kohottaa masentuneen mielialaa. Ranskalaistutkijoiden mukaan neulominen alentaa dementiariskiä.

Käsitöiden tekemiseen on aina sisältynyt runsaasti ns. hiljaista tietoa. Se on ollut perinteisesti niin itsestään selvä osa ammattitaitoa ja osaamista, että sitä ei ole pysähdytty sen kummemmin pohtimaan. Hiljainen tieto on alkanut saada huomiota osakseen vasta, kun se on joutunut uhatuksi käsityöläisammattien vähentyessä ja muuttuessa. Sen merkitys on noussut esille erityisesti siinä tilanteessa, kun jollekin alalle on alettu suunnitella muodollista koulutusta.Taidon ja käsityön viikon viettoon ovat tervetulleita kaikki! Siksi Jussakan facebook-sivulta löytyy viikon jokaisena päivänä julkaisu, johon myös sinä voit kommentoida ajatuksin ja kuvin omaa suhdettasi käsitöihin.

Olen kovasta iloinen siitä, että monille rakas harrastus, käsityöt, ovat minulle ammatti ja toimeentulon lähde. Suomesta löytyy runsaasti alansa osaavia ja luovia ammattikäsityöläisiä. Useat meistä ovat jäseninä Suomen käsityöyrittäjät ry:ssä, joka omalta osaltaan pyrkii edistämään suomalaisen käsityön asemaa ja arvostusta.
Käsityöläisen leipä ei ole leveä, mutta sitävastoin saan tehdä päivittäin työtä, joka tekee minut onnelliseksi.


Mukavaa Taidon ja käsityön viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti