keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Aamun tunnit

Ihana aurinkoinen aamu. Lämpötilan perusteella ei kyllä arvaisi, että eletään heinäkuuta. Mittarissa + 6astetta.


Se on kesä - vaikka sitten kylmä ja sateinen. Rupesi itseäni kyllästyttämään sisälle linnoittautuminen, suotuisampien säiden odottelu, jatkuva paleleminen sekä valtaisan sääski- ja mäkärämäärän karttelu.


Hopi, hopi... jos olen oikein reipas ehdin värjäämään ennen muiden velvollisuuksien alkamista. Riittävästi vaatetta päälle ja pihalle. Seitsemältä kattilat olivat jo tulella. Tarkoituksena ensisijaisesti hyödyntää viime sunnuntain värjäyskurssilta jääneistä liemistä se mikä niistä vielä irti lähtee.


Yhteen kattilaan nakkasin vuosikertaviiniä. No ei nyt ihan sentään, mutta viime syksyiset aronianmarjat olivat talven jälkeen sulaneet ja ruvenneet käymään. Tuoksahteli kovasti viiniltä. Muissa padoissa kertaalleen värjäykseen käytetyt liemet lepän kävyistä, koivun lehdistä ja sipulin kuorista. Kastellut langat sekaan, lämpötilan nosto ja puretteet joukkoon. Reilun tunnin annoin lankojen värjääntyä ja sen jälkeen nostelin padat jäähtymään lankoineen päivineen. Hyvin kerkesin pestä savun hajut pois ja lähteä asiakkaita tapaamaan Siidaan.

Illan suussa kotiuduttuani huuhtelin vyyhdet ja nostin kuivumaan. Aamun muutaman tunnin rupeama tuotti aivan kelvollisia värejä. Hennot beiget ja kermansävytkin ovat kasvivärjättyjen lankojen kirjossa tarpeellisia korostamaan voimakkaampia värejä.


Aamuisen nuotion loppulämmöille jäi muhimaan kattila, jossa on avokadon kuoria ja siemeniä. Saapas nähdä minkälaisia lankoja kattilasta aikanaan nousee. Avokadoilla en olekaan vielä aikasemmin värjännyt.

3 kommenttia:

 1. Ihana tämä Lapin kesä! Tällainen tänä vuonna. Ihania värejä olet lankoihisi saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän toisenlaista kesäähän sitä toivoisi, mutta tämäkin on asennekysymys. Otetaan sitä mitä annetaan.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista