sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Käsityö kuuluu kaikille 
Käsitöistä saavat nauttia niin ne, joilla on peukalo keskellä kämmentä (jos sellaisia nyt ylipäätänsä on) ja kaikki monilahjakkaat tekijät. Tapoja on monia. Tee itse ja iloitse aikaansaannoksistasi sekä siitä hyvästä vaikutuksesta, joka käsillä tekemisellä on mieleen ja kehoon. Jos taas mieluummin ihailet toisten kätten jälkiä, niin se on vallan mainio tapa kantaa kortensa käsityön arvostuksen kekoon.

Omat varhaisimmat muistoni käsitöistä liittyvä ukkilaan ja rintamamiestalon yläkerrassa olleisiin kangaspuihin. Mielessäni on myös kuva äitini, jonka näen istumassa nojatuolissa aina joku virkkuutyö tai jokin muu käsissään. Tulosta syntyi vaikka hän teki uran virkanaisena. Minulla on ollut onni saada kodin perintönä monenlaista käsityöoppia.

Oli aikakausi, jolloin äitini totesi minun käsityökorissani oleva enemmän keskeneräisiä neulomuksia kuin mitä löytyy valmistunutta. Näin se oli, eikä minusta koskaan ole tullut himoneulojaa. Sukatkin olen tehnyt viimeksi koulun käsityötunnilla. Kantapää ei enää onnistuisi ilman hyviä ohjeita. Onneksi on kollegoja, joilta voi tilata talven sukkavarastoihin täydennystä.


Varpaita lämmittävät uudet, TaavaNaisen neulomat sukat.


Ihan aikaansaamaton en kuitenkaan ole vuosikymmenten saatossa ollut. Lasten ollessa pieniä tein sekä omat että heidän vaatteensa pääsääntöisesti itse aina paidoista ja pöksyistä takkeihin ja ulkohaalareihin saakka.

En ole mielestäni osannut siirtää jälkikasvulleni innostusta kättentaitoihin, mutta hämmästykseni ja mielihyväkseni olen viime vuosina nähnyt kuinka kummastakin lapsestani on kehkeytynyt taitavia entisöijiä ja luovia tuunaajia.

Nykymaailmassa olisi tärkeää jakaa entisaikojen tapaan käsityötaitoja nuoremmille sukupolville. Kaikenlaisen osaamisen merkitys korostuu lisääntyvissä määrin kun ajatellaan mahdollisia kriisiaikoja ja tulevaisuuden ekologisia haasteita. Käsillä tekemisen taidot tekevät mahdolliseksi korjaaminen, kierrättämisen, tuunaamisen ja kaikenlaisen kestävän kuluttamisen. Ja jos omat kädet eivät taivu kaikkeen tarvittavaan voi ostopäätöksiä tehdessään suosia suomalaista työtä. 


Hyvää Suomalaisen käsityön päivää meille kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti