Kahdentoista ja yhden välillä tuli nälkä. Eikä mikään ihme, kun huomasin aamulla ryhtyneeni niin innoissani töihin, että aamupala unohtui. Siinä keittiön pöydän ääressä pohdimme yksinyrittäjyyttä - minä, kukkakaali ja soijapullat.
Suomen kaikista yrittäjistä jo noin 65 % on yksinyrittäjiä. Meitä on yli 160 000 ja oletan, että suurin osa käsityöyrittäjistä kuuluu tähän joukkoon. Mikä tässä houkuttaa? Täytyy olla erinomaisen hyviä asioita, koska niin monet tähän alkavat. (Tiedän, että osa yrittäjistä on ns. pakkoyrittäjiä.)
Listataanpa tekijöitä, joiden takia on kiva olla yksinyrittäjä:
- voi toteuttaa "oma tupa, oma lupa" -periaatetta
- ei tarvitse käydä työehtoneuvotteluja; saa tehdä sen pituisia päiviä kuin haluaa, päättää loma-ajoista ja myös siitä, pitääkö lomaa laisinkaan (palkkaneuvottelut on sitten ihan oma lukunsa)
- saa tehdä työtä, johon on intohimo (toivottavasti kukaan ei ryhdy yrittäjäksi alalle, josta ei pidä)
- kun onnistuu, voi reilusti sanoa: "Minä, ihan itse, tein sen".
No, entä se kääntöpuoli?
- olet yksin - ihan kaikessa: vastuunkannossa, virheiden tekemisessä, kiireessä, taloudellisissa vaikeuksissa...
- kukaan ei tule olan takaa sanomaan, että nyt ollaan menossa pahasti hakoteille
- kiireen keskellä tai sairauden iskiessä ei ole lisäkäsiä helpottamassa tilannetta
- pitäisi olla kaikkien alojen asiantuntija: luovan osaston johtaja, tuotekehittelijä, 110 % tuottava tuotantoyksikkö, konttoripäällikkö, siivooja, huoltomies/-nainen, laskuttaja, veroasiantuntija, myyntitykki, markkinointiosasto, messurakentaja, hankintapäällikkö, mainosguru, ATK-expertti, some-osaaja...
Tukea oman alan kollegoilta
Yksinyrittäjä tarvitsee ja haluaa yhteistyökumppaneita. Käsityöyrittäjänä olen todella kiitollinen Suomen käsityöyrittäjät ry SKYT:n olemassa olosta. Sieltä saa vertaistukea, apua, neuvoja ja yhteistyökumpaneita. Yhdessä tehden asiat hoituvat yksittäisiä ponniteluja paremmin. Hyvä esimerkki tästä ovat porukalla pystytettävät Käsityökortteli - myyntitapahtumat eri puolilla Suomea joko omina tempauksina tai osana esim.alan messuja.
Jos olet kiinnostunut Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n jäsenyydestä tai haluat olla tukemassa suomalaisen käsityön arvostuksen nostamista ja kehitystyötä kannatusjäsenenä, niin klikkaa tänne http://skytry.fi/liity-yhdistykseen/
Hyvä jälleenmyyjä on haluttu ja arvokas yhteistyökumppani
Kun yksi ei ehdi joka paikkaan, ovat hyvät jälleenmyyjät yksinyrittäjälle kullan arvoisia kumppaneita. Monet yrittäjät etsivät aktiivisesti laajennusta jälleenmyyjäketjuunsa. Aloitteellisuus toisinkin päin on varmasti tervetullutta. Jos puodin pitäjä näkee tuotteen, joiden uskoo kiinnostavan omia asiakkaitaan, kannattaa ehdottaa tuotteen valmistajalle yhteistyötä.
Vaikka sitä pitäisikin hallita kaikki maan ja taivaan väliltä, niin on tunnustettava, etten esim. tiedä kovin paljoa miesten muodin myyjistä, paita- ja solmioliikkeitä tai ns. herrain vaatehtimoista. Pitäisi tietää, sillä löytäisin mielelläni yhteistyötahoja, jotka voisivat ottaa asiakkailleen tarjolle Rytmi-sarjan uniikkeja, käsin maalatusta poronnahasta tehtyjä kalvosinnappeja ja solmioneuloja.
Asiakkaat mukaan tuotesuunnitteluun ja palautteen antajiksi
Työhuoneella tulee idea, sitä kokeillaan, tehdään protoja ja sitten iskee ajatus: "Haluaako tällaista kukaan? Haluaako sinisenä vai punaisena?
Tuotteen ennakkotestaus on pienille yrittäjille melko haastavaa jos ei peräti ylitsepääsemättömän vaikeaa ja kallista. Some-aikakaudella monet yrittäjät kääntyvät netin ihmeellisessä maailmassa suoraan olemassa olevien tai potentiaalisten asiakkaittensa puoleen.
Jussakkakin kyseli helmikuun lopulla mieltymyksiä korvakoruista. Kummat ovat suositumpia riippuvat- vai nappikorvikset? Saadun palautteen perusteella Rytmi-sarjaan on nyt tullut uutuutena myös nappikorvakorut. Kiitokseksi saadusta avusta Jussakan facebook-sivulla on käynnissä arvonta, jonka voittaja saa mieleisensä korvakoruparin. Jos haluat kokeilla onneasi, niin arvontaan pääset tästä https://www.facebook.com/jussakka/
Kukkakaali ja soijapullat ovat näitä mietittäessä päätyneet hyvässä yhteistyössä yksinyrittäjän vatsaan. Yrittäjä puolestaan huomaa, että pianhan on jo kahvitauon paikka. :)
Kirjoitat kyllä asiaa!
VastaaPoista