sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Steilneset – muistomerkki noitavainojen uhreille


Steilnesetin muistomerkki on pystytetty 91 noituuden harjoittamisesta teloitetun ihmisen muistolle. Tämä oli taannoisen Varanginvuonolle suuntautuneen retkeni kohde, joka saa sydämen sykkimään ahdistuksesta hieman tiuhempaan tahtiin ja paikasta kertomiselle ei oikein tahdo löytyä sanoja.





Hätkähdyttävä kuvajainen. Valkoinen kirkko peilautuu muistomerkin lasihuoneen tummasta seinästä.

Noitavainojen toimeenpanijoina olivat papisto ja oikeuslaitos. Voitaneen sanoa, että syyt tähän mielettömyyteen olivat tietämättömyys, ennakkoluulot, oman vallan heikentymisen pelko ja kateus. Epäoikeudenmukainen viranomaistoiminta myrkytti yhteisöjä ja kiihotti ihmisiä toinen toisiaan vastaan.




Kaksiosaisen Steilnesetin muistomerkin ovat suunnitelleet sveitsiläinen arkkitehti  Peter Zumthor ja ranskalaissyntyinen, mutta amerikkalaistunut taiteilija Louise Bourgeois. Viimeksi mainittu kuoli ennen kuin Norjan kuningatar Sonjan avasi muistomerkin yleisölle kesäkuussa 2011.


Finnmarkin läänissä tuomittiin vuosina 1600 - 1692 noituuden harjoittamisesta kuolemaan 91 miestä ja naista. Naisia heistä oli 77 ja miehiä 14. Tromssassa säilytettävät käräjäpöytäkirjat kertovat tuomittujen olleen aivan tavallisia naimisissa olleita naisia, piikatyttöjä, aviomiehiä ja ammatinharjoittajia kuten vaikkapa käsityöläisiä. Moninainen joukko ihmisiä, joista monet pyrkivät auttamaan yhteisöään mm. parantajina.


Kuulustelujen yhteydessä käytettiin yleisesti kidutusta ja vesikoetta. Vesikoe on absurdi testi, joka kuvaa koko vainon epäoikeudenmukaisuutta. Jos mereen heitetty syytetty kädet ja jalat sidottuna kellui oli hän ilman epäilystä noita, jos taas hukkui, niin tuli vapautettua syytteestä. Maine kyllä tuli puhdistettua, mutta henki meni joka tapauksessa.




Muistomerkin lasisen huoneen sisällä on taiteilija Louise Bourgeois teos, jonka roviossa palaa ikuinen tuli.




Viereinen,arkkitehti Zumthorin suunnittelema rakennus on 120 metriä pitkä ja sen seinille on ripustettu  jokaisen 91 uhrin nimi ja muut käräjäpöytäkirjoista ilmenneet tiedot mm. syytekohdat ja tunnustukset.







Pieneen vihkoseen on koottu tiedot kustakin tuomitusta ja jokaisesta viimeisenä merkintänä on  "Tuomittu kuolemaan roviolla polttaen."



Jos haluat jakaa tämän jutun myös omalle Facebook-sivullesi kavereittesi luettavaksi, niin löydät sitä varten painikkeen tästä alta.            

                                                                              👇

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti