torstai 26. kesäkuuta 2025

Villiyrtteilyä - näin teet hiostettua horsmanlehtiteetä

Ryhdy hortoilemaan ja valmista horsmanlehdistä juoma-aineksia. Hortoilu tarkoittaa luonnonkasvien, kuten villivihannesten ja -yrttien, keräämistä ravinnoksi. Hortoilu voi olla rentouttavaa ulkoilua ja samalla tapa hyödyntää luonnon antimia

Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium) on kiitollinen myös aloittelevalle hortoilijalle, sillä se on helppo tunnistaa, runsaskasvuinen ja sitä löytyy kaikkialta Suomesta. Lisäksi maitohorsman kerääminen kuuluu jokaisenoikeuksien piiriin.

Itseasiassa otsikossa käytetty termi horsmanlehtitee on virheellinen. Kyseessähän ei ole tee, koska tämä juoma ei sisällä teekasvin lehtiä. Kaupassa erilaisia yrtti-, kukkais- ja hedelmäjuomia myydään useimmiten nimikkeellä infuusio. Suomenkielisiä vastikkeita voisivat olla hauduke, haude, uute... Käytän nyt kuitenkin tässä kirjoituksessa vastoin parempaa tietoani sanaa tee.


Paras aika ja paikka poimimiselle

Maitohorsmien kuten kaikkien muidenkin sisäisesti nautittavien villiyrttien ja -vihannesten poimimisessa kannattaa välttää tienpientareita ja mahdollisesti keinolannoitettuja viljelysmaita.

Paras  aika  keräämiselle on aamupäivä heti yöllisen kasteen kuivuttua. Sateella ei kannata ryhtyä hortoilemaan. Haudukkeita varten kerättävät horsmat ovat parhaimmillaan ennen kasvin kukintaa.

Hiostaminen ja kuivattaminen


Riivi lehdet ja hierrä ne sitten kämmenten välissä. Laita murskatut ja pehmitetyt lehdet puhtaaseen lasipurkkiin väljästi ja sulje lopuksi kansi. Älä kiristä kantta aivan kiinni, sillä purkkiin ja lehtien väliin pitää jäädä happea.


Laita täyttämäsi purkki useammaksi tunniksi tai mieluusti vaikka yön yli 40 - 50 C asteen lämpöön. Tähän tarkoitukseen käy saunan jälkilämpö, kuivuri tai sellaisen puutteessa vaikka kylmälaukku, jonne laitat lehtipurkin kylkeen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja tai purkkeja.

Kun lehdet ovat hiostuneet ne ovat valmiita kuivattaviksi. Avatessasi purkin sieltä tulee mielestäni ihana tuoksu.


Levitä lehdet kuivuriin, uuniritilälle leivinpaperin päälle (mieto lämpö n. 50 C astetta) tai lämpimään ja ilmavaan paikkaan huoneessa. Anna lehtien kuivua aivan rutikuiviksi ennen niiden purkittamista, etteivät ne homehdu säilytyksen aikana.


Nyt sinulla on valmista horsmanlehtihaudukkeen ainesta syksyn ja talven varalle. Voit käyttää lehdet sellaisenaan tai tehdä niistä muitten luonnonantimien kanssa mieleisesi sekoituksen.



Horsmanlehtiteen käyttö rohtona


Maitohorsman lehdillä on antioksidanttinen vaikutus. Lehdet sisältävät myös mm. C-vitamiinia.
Horsmanlehtiteestä voi olla apua nesteenpoistajana, tulehdusten ja kipujen lievittäjänä. Teetä käytetään myös astmaan, yskään, mahahaavaan, lieviin suolisto- ja mahavaivoihin, ripuliin. päänsärkyyn, unettomuuteen ja yleiskunnon vahvistajaksi. Kurlausvetenä se auttaa suun ja nielun tulehduksiin. (Lähde:Sinikka Piippo & Pertti Salo; 100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta)



Mukavaa ja hyödyllistä hortoilua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti