maanantai 18. tammikuuta 2016

APUA! Yli 70 miljoonan kilon tekstiilijätevuori.

Kuva: Olli Törönen / YLE

Me suomalaiset, sinä ja minä, tuotemme vuodessa keskimäärin lähes 10 kg tekstiilijätettä. Kuluvan vuoden alusta lähtien näitä rättei  ja lumpui ei enää saa viedä kaatopaikoille.

Mistä tämä valtava määrä tekstiilijätettä syntyy? Suomeen tuodaan vuosittain n. 60 miljoonaa kiloa tekstiilejä. On laskettu, että jokaisella meistä on 250 vaatekappaletta. No, osa pärjää vähemmällä ja toiset tarvitsevat hieman enemmän.;)

Yksityishenkilöiden ja laitostalouksien käytöstä poistuvista tekstiileistä päätyy toistaiseksi vain noin 1,5 milj. kiloa kierrätetyiksi raaka-aineiksi ja uudelleen hyödynnettäviksi. Tähän liittyen YLE:ltä tuli positiivinen uutinen viime viikolla. Tekstiilien kiertotalous -hankeessa on kehitetty VTT:n luomalla menetelmällä puuvillasta uutta kuitua.


Helppo tapa pienentää jätevuorta



Posti toi tänään Saaga Designilta tilaamani paketin. Siitä minulle oikeastaan pulpahtikin mieleeni koko tekstiilijäteasia.

Paketissa oli .. ah niin ihania pellavavaatteita. Luonnonkuidut ovat suosikkejani ja pellava niistä aivan kärjessä. Noora Steenvoordenin luotsaaman Saaga Designin vaatteet ovat mielestäni selkeälinjaisia ja sopivat monenlaisille naisille. Ihan tavallisille, pienikokoisille ja kookkaille, ikään katsomatta.


 

Kyllä , tiedän, että nämä uudet hankinnat lisäävät vaatteitteni lukumäärää. Se varsinainen kytkös tekstiilijätteeseen syntyi siitä, kun huomasin, että ostin ensimmäisen Saaga-mekkoni kymmenkunta vuotta sitten ollessani itse myymässä tuotteitani Vanhan ylioppilastalon joulumyyjäisissä Helsingissä.






Sillä kertaa suutarin lapsella oli kengät - tein mekkoon myös sopivan kaulakorun. Olen pitänyt tätä vaatetta paljon eikä se ole vuosien varrella menettänyt viehätystään.

Olenkin sitä mieltä, että itse kukin voi  helposti vähentää tekstiilijätteen syntymistä hankkimalla hyvälaatuisia - mieluiten suomalaista käsityötä - olevia vaatteita.

Nehän ovat kalliita! Kyllä, ostohetkellä joutuu sijoittamaan hieman enemmän. Pitkällä aikavälillä ne kuitenkin osoittautuvat hyviksi sijoituksiksi. Jos minä ostaisin vuoden kahtena tai jopa neljänä sesonkina joka kerran uusia, huonolaatuisia ja mahdollisesti todella epäeettisesti tuotettuja kertakäyttövaatteita, niin uskon sen tulevan kalliiksi. Siitä valtavasta jätemäärästä puhumattakaan.




6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Saaga Designilla on verkkokauppa ja löydät sen tällaisesta osoitteesta https://saagadesign.com/#filter=.verkkokauppatuotteet

      Poista
  2. Kirjoitat täyttä asiaa! Omassa kaapissani on kolme suosikkia, jotka olen ostanut jo kauan, kauan sitten. Nanson poolo (20 v), Marimekon tunika (16 v) ja Tarina-asun jakku (10 v). Eihän ne silloin niin halpasia ollut, mutta laatu on ollut hyvä ja kestävää. Suositaan mielellään suomalaista tuotetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin. Kotimaisten tuotteitten suosiminen on hyvä teko myös työllisyyden ja kansantalouden kannalta. Lisäksi usein, ainakin vaatteitten kohdalla, laatu peittoaa mennen tullen halpatuonnin.

      Poista
  3. Juuri asiaa. Kotimaassa tehty jasuunniteltu laadukas luonnonkuitu vaate. Sitä käyttäessäkin on hyvä mieli oikeasta valinnasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se hyvä mieli jonkin vaatteen kohdalla on isompi osa kuin mitä tulee ajatelleeksi. Sitä tuntee itsensä hiukan nätimmäksi kun on tyytyväinen asuunsa ja siitä kohenee itsetuntokin.

      Poista